You are here

Diet And Colon Preparation (Albanian)

View this page in other languages:
Englishعربى Español | Português  | Tiếng Việt

Përgatitja për Dietën dhe Zorrën e Trashë

Ofruesi juaj i kujdesit do t'ju shpjegojë procedurën dhe do t'ju përgjigjet pyetjeve tuaja. Ju do të nënshkruani një formular autorizimi që jep leje për procedurën. Lexoni me kujdes formularin dhe bëni pyetje nëse diçka nuk është e qartë. Do t'ju jepen udhëzime se si të përgatiteni; është e detyrueshme të ndiqni të gjitha udhëzimet. Mund t'ju kërkohet të merrni një laksativ, një klizmë, një laksativ rektal në formë supozitori ose të pini një "preparat", një lëng i veçantë që ndihmon në pastrimin e zorrës së trashë. Ju do të priteni të ndiqni një dietë me fibra të ulta dhe/ose një dietë të pastër të lëngshme në ditët përpara procedurës suaj. Udhëzimet specifike të përgatitjes do të jepen kur të caktoni takimin tuaj. 

*Më shumë informacion mbi përgatitjen mund të gjeni nën "Përgatitja për procedurën tuaj".

Pse duhet të ndiqet procedura e përgatitjes? Çfarë ndodh nëse unë dështoj në ndjekjen e procedurës?

Ndiqni TË GJITHA udhëzimet që ju janë dhënë në lidhje me dietat dhe përgatitjen përpara procedurës suaj. Udhëzimet për përgatitjen e dhënë me recetë, dietën me fibra të ulët dhe dietën me lëngje pa ngjyrë kanë për qëllim të pastrojnë zorrën tuaj që mjeku juaj të kontrollojë pjesën e brendshme të zorrëve. Dështimi për të ndjekur udhëzimet tuaja do të rezultojë në anullimin e procedurës suaj. Nëse procedura juaj anullohet për shkak të dështimit për t'u përgatitur në mënyrë korrekte, ju DO të duhet të riplanifikoni dhe do t'ju kërkohet të ndiqni përsëri procedurën e përgatitjes në mënyrë korrekte. 

Pse ndryshojnë udhëzimet e përgatitjes midis pacientëve dhe/ose vendndodhjes së procedurës? 

Udhëzimet tuaja të përgatitjes mund të ndryshojnë nga të tjerët. Përgatitja juaj e përshkruar me recetë (p.sh., Colyte/Golytely/Nulyte, SuTab, etj.) do të varet nga gjendja juaj dhe faktorë të tjerë. SuTab, një tabletë orale që mund të përdoret për t'u përgatitur për një kolonoskopi, mund të jetë një opsion vetëm për pacientët pa rreziqe të komplikuara shëndetësore. Përgatitjet e tjera me recetë janë të bazuara në lëngje. Është kritike që të ndiqni udhëzimet e dhëna për përgatitje. Nëse keni ndonjë shqetësim në lidhje me përgatitjen, diskutojini ato me mjekun tuaj ose programuesit tanë në 508-334-8036.

Ku mund të marrë përgatitjen time?

Përgatitja juaj me recetë do të dërgohet në farmacinë tuaj të preferuar. Kur të caktoni kolonoskopinë tuaj, sigurohuni që të konfirmoni vendndodhjen e farmacisë tuaj.

Pse nuk mund të dërgohet MiraLAX/Dulcolax në farmaci?

MiraLAX/Dulcolax është ndërprerë si një përgatitje e preferuar, megjithatë, disa kirurgë kolorektal mund ta përshkruajnë atë akoma. Kur të planifikoni për procedurën tuaj me një nga kirurgët tanë kolorektal, zyra e tyre do të dërgojë me postë udhëzimet për MiraLAX/Dulcolax. Meqenëse përgatitja është pa recetë, ju nuk keni nevojë për një recetë dhe mund ta blini atë në farmacinë tuaj lokale. Mjeku juaj që e ka kërkuar mund të konsultohet nëse duhet që ata ta dërgojnë atë si recetë, por kjo është e pazakontë.

Çfarë duhet të ble përpara procedurës sime?

Më poshtë është një listë e artikujve që nuk janë të detyrueshëm të cilët mund të dëshironi të blini përpara procedurës suaj: 

  • Pomadë Vazelinë ose pomadë për skuqjen nga pamper – përdoret rreth anusit për të minimizuar irritimin 
  • Peceta të lagura për bebe pa alkool dhe aromë – për të minimizuar irritimin anal
  • Një (1) klizmë me kripë – përdoret në ditën e procedurës nëse përgatitja juaj nuk funksionon; do të thotë në se jashtëqitja juaj nuk është e pastër ose e verdhë e lehtë
  • Përzierje pijesh pa - sheqer si Crystal Light që nuk janë të kuqe, vjollcë ose blu – për t'u përzier me ujë dhe për t'u pirë me përgatitjen
  • Pije pa ngjyrë pa sheqer – për të pirë gjatë dietës me lëngjet pa ngjyrë

A do të më duhet të qëndroj në shtëpi nga puna dhe detyrimet e tjera ndërsa përgatitem, apo mund të vazhdoj me orarin tim normal?

Përgatitja nuk kërkon që të ndaloni të gjitha detyrimet përpara procedurës suaj. Megjithatë, preparati është një laksativ, që shkakton që ju të përdorni banjën shumë shpesh një ditë para procedurës suaj. Mbani mend se do të dëshironi të jeni shumë afër banjës ditën dhe natën para procedurës suaj.

Cilat janë efektet e zakonshme anësore që mund të përjetoj nga përgatitja? Çfarë mund të bëj për t'i lehtësuar ato?

Efektet e zakonshme anësore të përgatitjes së kolonoskopisë janë të përziera, të vjella, dhimbje barku, fryrje dhe etje, jashtëqitje të ujëshme ose diarre ekstreme. Nëse jeni me marrje mendje, shtrihuni, mos bëni dush ose banjë derisa të kalojë. Nëse keni të përziera ose të vjella, prisni 30 minuta dhe vazhdoni të pini përgatitjen në sasi më të vogla.

Kur do të filloj të kem jashtëqitje pas marrjes së përgatitjes?

Lëvizjet e zorrëve duhet të fillojnë rreth dy deri në tre orë pas fillimit të pirjes së preparatit. Koha e saktë ndryshon në bazë të përgatitjes së përshkruar me recete dhe reagimit tuaj individual ndaj përgatitjes. Jini të përgatitur për të kaluar shumë kohë në banjë.

Çfarë duhet të bëj nëse kam sëmundje të refluksit gastroezofageal (GERD inicialet në Anglisht) ose konstipacion?

Nëse keni GERD, ju mund të vazhdoni të merrni ilaçin tuaj për GERD ndërsa përgatiteni për procedurën tuaj. Nëse keni konstipacion, përgatitja është një laksativ që do të prodhojë lëvizje të zorrëve dhe do të lehtësojë konstipacionin. Nëse keni një histori të konstipacionit të rëndë, mund të dëshironi të bëni një përgatitje dyditore të zorrëve si alternative. Diskutoni opsionet tuaja dhe mënyrën më të mirë të veprimit me një nga infermieret tona në 508-597-2233, 508-334-6484 ose 774-442-2154

A do të më dhëmb zona e poshtëme nga të gjitha jashtëqitjet e buta? Çfarë mund të bëj për të përmirësuar atë?

Zona juaj e poshtëme mund të lëndohet nga jashtëqitja e lirshme. Për të ndihmuar me këtë, përdorni pecetat e lagura për bebe së bashku me vazelinë ose pomadë për skuqjen nga pamper rreth anusit për të minimizuar irritimin anal. Ju mund ta gjeni të përshtatshme t'i blini paraprakisht këto artikuj opsionalë në rast se ju nevojiten.  

Si do ta di nëse përgatitja funksionoi?

Kur përgatitja fillon të funksionojë, është e vështirë të frenosh lëvizjet e zorrëve. Në këtë pikë ju do të dëshironi të qëndroni në ose pranë banjës. Vazhdoni të pini përgatitjen edhe nëse nuk keni bërë jashtëqitje pasi mund të duhet më shumë kohë që përgatitja të fillojë të funksionojë. Në ditën e procedurës tuaj, kur jashtëqitja juaj është e pastër ose e verdhë e lehtë, ju jeni gati! Nëse jashtëqitja juaj nuk është e pastër ose e verdhë e lehtë, përdorni një (1) klizmë me kripë, e cila mund të blihet në një farmaci. Ju mund ta gjeni të përshtatshme të blini në mënyrë opsionale një klizmë përpara kohës së përgatitjes në rast që mund të keni nevojë për një të tillë.

A duhet të vazhdoj të marrë barnat e mia ditore (si p.sh., hollues gjaku, antibiotikë, vitamina, tableta hekuri, antiacidë të lëngshëm, barna për diabetin, medikamente të tjera të përshkruara me recetë)?

Është e rëndësishme që të kontaktoni ofruesin e kujdesit tuaj shëndetësor që japin recetat në lidhje me medikamentet tuaja përpara kolonoskopisë për të konfirmuar se cilat duhet të ndaloni dhe cilat duhet të vazhdoni të merrni. Shumë shpesh, mjekët rekomandojnë që shumica e pacientëve të vazhdojnë medikamentet e zemrës, të tilla si beta-bllokuesit dhe medikamentet për të kontrolluar rrahjet e zemrës. Medikamentet për të kontrolluar gjëndjet neurologjike (p.sh. sëmundjen e Parkinsonit, krizat epileptike), disa medikamente kundër ankthit dhe dhimbjeve shpesh vazhdojnë. Si rregull i përgjithshëm përgatitor, ndaloni përdorimin e suplementeve me fibra (p.sh., Metamucil, Citrucel, Fiberall), tabletat e hekurit, vaj peshku, vitaminën E dhe suplementet.